Leon Meijer's persoonlijke weblog

Op grote hoogte

Vandaag ben ik samen met Malou en haar moeder in Amsterdam geweest waar we eigenlijk wat leuks zouden gaan doen na een bezoekje aan het AMC, alleen duurde het daar zooo lang dat we besloten hadden om dat maar een andere keer te doen en voor vandaag had Malou het idee om dan ipv Amsterdam de domtoren te gaan beklimmen in Utrecht.

Zelf had ik dit nog nooit gedaan en leek me ook wel een keer leuk om te doen. In Utrecht aangekomen zijn we naar het VVV gelopen en we konden nog mee met de laatste rondleiding, die begon nog niet meteen dus hebben we eerst ff wat gedronken voor de Dom.

Toen de tocht begon vroeg de gids eerst of hij alles in het Engels kon doen omdat er een paar Engelse mensen bij waren, dit vond niemand een probleem opzich dus dat deed hij.

Je komt binnen in het "ontvangsthuis" met een houten trap naar boven, dit deel is dus nog niet de officiele toren, hier konden we ff onze tassen e.d. kwijt want die mochten niet mee naar boven. Daarna zijn we begonnen aan de klim in de 112,32 meter hoge toren en zonder dat het opgevallen was hadden we al 3 traptreden van de 465 (een jaar (=365)+100) traptreden gehad!

De toren heeft meerdere kapelletjes waar o.a. een museum ingebouwd is en je kunt ook zalen huren in de toren.

Na 221 treden op 49 meter kwamen we aan op de klokkenzolder. Hier hangen de klokken van de toren.

Na 318 treden op 70 meter hoogte kwamen we op de verdieping die "De lantaarn" heet. De lantaarn is het meest karakteristieke deel van de hele toren. Omdat men bang was dat een massieve toren niet bestand zijn tegen harde wind, is de lantaarn helemaal open zodat wind en regen er dwars doorheen kunnen. Hierdoor kan de toren niet door een windvlaag gepakt worden.

Daarna zijn we helemaal naar boven gegaan en genoten van het uitzicht. Bovenop was ook nog een soort orgel, beijaar genoemt. Om dit instrument te kunnen spelen heb je heel wat jaren muziekles nodig :-).

Na wat foto's te hebben gemaakt zijn we weer begonnen aan de afdaling naar beneden. Dat ging een stuk makkelijker dan omhoog.

Er is heel wat verteld tijdens de rondleiding maar het is echt een aanrader om een keer te gaan doen.

check de foto's

Geen reacties

Reactie toevoegen

Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.
Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.

Ingestuurde reacties zullen eerst worden gecontroleerd voor deze geplaatst worden.