Leon Meijer's persoonlijke weblog

EnergyFM in de krant #2

Woensdag 21 november was 't zover DJDarkster in de krant met EnergyFM, 't krantenstuk ging grotendeels over internet radio en dan een stuk + foto over mij erbij, dat was de opzet aldus Lisette van der Swaluw die het artikel geschreven heeft samen met haar collega's van het Brabants Dagblad.

Het artikel kreeg ik al eerder binnen per mail, er zijn in de krant misschien wat dingen veranderd door de eindredactie maar dat is niet zo super erg.

Het artikel

Radio via
internet
neemt toe

Naar schatting enkele honderden amateurs maken internetradio.

door Lisette van der Swaluw
DEN BOSCH - Het aantal radiostations dat louter via internet uitzendt, stijgt. Het precieze aantal is onbekend, maar geschat wordt dat er enkele honderden radio-makers actief zijn. Dat bevestigen onder meer bedrijven die de radiostations faciliteren. „Wij krijgen steeds meer concurrentie. De bedrijfjes schieten echt als paddestoelen uit de grond. En ons klantenbestand stijgt”, aldus Kobus Drayer van IC-Hosting in Groningen. Het zou doorgaans gaan om voormalige radio-piraten en particulieren met een beperkte schare luisteraars.
Hoe klein ook, radiostations die via internet actief zijn, moeten geld afdragen Buma/Stemra en aan Sena in verband met onder meer auteursrechten. Of dat inderdaad gebeurd, wordt echter nauwelijks gecontroleerd. „Wij scannen de markt wel. Maar het is voor ons pas interessant als er veel luisteraars zijn. Wij richten ons dus op de grote jongens. Die zenden meestal ook via de ether uit. En we hebben het idee dat we die wel onder controle hebben”, aldus een woordvoerder van Buma/Stemra.
Een woordvoerder van Sena meldt dat er ‘enkele honderden’contractanten zijn. „Er zijn natuurlijk altijd mensen die de spelregels negeren, maar wij hebben het idee dat we de Nederlandse markt aardig in de peiling hebben.”

--------------------------

‘Ik ben in de hele wereld te horen’

Internetradio: vijftig luisteraars maar wel wereldwijd te horen.

door Lisette van der Swaluw
DEN BOSCH - Vanuit zijn slaapkamer thuis in Den Bosch of vanuit het studentenhuis in Ermelo zendt hij iedere zondagmiddag uit: DJ Darkster van radio Energy FM. Heel veel luisteraars heeft hij nog niet. Maar er zit een stijgende lijn in. En wie weet, ligt er een carrière bij een wat grotere omroep in het verschiet. Want Leon Meijer (19) zoals DJ Darkster in het dagelijks leven heet, droomt weleens van een carrière bij de omroep.
Leon is slechtziend. Hij raakte verslingerd aan radio via een -inmiddels opgedoekte- zender speciaal voor blinden en slechtzienden.
„Het is nu nog pure hobby. Maar ooit een stap maken, lijkt me wel wat. Ik vind het gewoon mooi om te doen. Mensen live in de uitzending halen, met de telefoon, dat is echt kicken. Meestal gaat het dan over de nummers die ze hebben aangevraagd. Die praat ik dan aan elkaar. Ik draai van alles. Top-veertig muziek vooral.”
Dat het aantal luisteraars nog te wensen over laat, blijkt wel uit het feit dat Leon Meijer de meeste verzoekjes krijgt van mensen die zelf ook internetradio maken. „Het wereldje is nog klein”, beaamt hij.
Ook DJ Jan (Jan Speijers) van radio Yellow Bird.nl komt in actie vanuit zijn ‘voorslaapkamer’. „Ze kunnen me zo zien zitten.” Hij draait vooral Nederlandstalige muziek en vertelt trots al een aantal artiesten in de studio te hebben ontvangen. „Wesley, Danny van Zoest, Antonio: allemaal al hier gehad. Ik ga ook naar optredens en zo. Ze kennen me inmiddels hoor: de man met de grote snor. Dat is radio Yellow Bird.”
Jan Speijers is buschauffeur in Arnhem en kruipt vrijwel iedere avond achter de microfoon. Net als Leon Meijer heeft hij collega dj’s die voor Radio Yellow Bird draaien.Lachend: „We hebben zelfs twee ladies. Mijn vrouw is er één van.”
In het verleden was Speijers actief als radio-piraat. Twee keer werd hij gepakt. Een hoge boete, apparatuur kwijt: nee, dat risico wil hij niet meer lopen. Via internet kan hij voor -in verhouding- een schijntje de lucht in, nog legaal ook. En wat hij ook prachtig vind: „Ik ben in de hele wereld te horen. Canada, Spanje, Duitsland: overal heb ik luisteraars.”
Wereldwijd te horen misschien, maar het aantal vaste luisteraars is nog gering: een kleine vijftig. Volgens Speijers worden het er wel steeds meer. „We overwegen het bereik uit te breiden.”
Vijftig luisteraars, daar doet de Tilburgse student Bas van Duren het niet voor. In samenwerking met de Fontys Rockacademie in Tilburg is hij bezig met het opzetten van internetradio voor ten minste 2000 luisteraars. Muziek uit het alternatieve circuit, waaronder muziek van studenten van de Rockacademie, zal er te horen zijn. Van Duren verwacht vooral onder studenten luisteraars te vinden. „Wij willen een kwaliteitszender. Amateurs zijn er genoeg. Grote, goede zenders niet. Dus voor concurrentie hoeven we niet bang te zijn.”

--------------------------------

Radio via internet: hoe werkt het?

Er zijn verschillende vormen van internetradio: de meeste grote radiostations zenden -behalve via de ether- via internet uit. Er zijn ook radiomakers die een programma opnemen dat gedownload kan worden (podcasten). In opkomst zijn stations die rechtstreeks uitzenden via internet.

Uitzenden via internet is redelijk simpel. Meer dan een goede computer, een mengpaneel, een microfoon en streaming soft- of hardware (een programma dat het mogelijk maakt dat de zender door meerdere mensen te beluisteren is) is niet nodig.

De kosten voor het maken van internetradio variëren. De streaming soft- en hardware wordt doorgaans gehuurd bij een gespecialiseerde internetaanbieder. De prijs hangt af van het aantal luisteraars. 1 Euro per luisteraar (per maand) is een voorkomend tarief.

Ook de verplichte afdrachten voor onder meer auteursrechten aan Buma/Stemra en aan Sena zijn afhankelijk van het aantal luisteraars. De minimum-tarieven zijn 26 euro per maand voor Buma/Stemra en 547 euro (circa 45 euro per maand) voor Sena.

De foto
Foto in studio Den Bosch - DJDakrster achter de knoppen en microfoon
Foto: Maikel Samuels

4 Reacties

Lineair

 • Johannes  
  Hé Leon.

  Ja ja L even achter de knopjes met OTS ;-)!
  Veel succes nog met alle uitzendingen via EnergyFM die d'r nog gaan komen...
  En hop dat 't nieuwe mengpaneel ook goed gaat bevallen...vast wel BEHRINGER POWER!
  Gegroet.
 • D@aN  
  Heej Leon!

  Leuk stuk hoor!
  Internetradio is super!
  Leuke foto ook!

  Groetjes
 • piet  
  eey
  ik heb die mic ook, en je moet hem echt recht opzetten en in de voorkant praten, anders is het geluid echt slecht
  • Leonmeijer  
   Hmmm daar heb ik weinig last van, ligt eraan hoe je 'm afstelt er zitten namelijk 3 standen op.

Reactie toevoegen

Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.
Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.